ظروف پخت و پز در گذر زمان

شرکت هوم ایمپکس،  محصولات بلاومان و برلینگرهاوس شامل ( تابه قابمه وک سرویس پخت و پز چاقو ) را با بالاترین کیفیت ( روکشهای معدنی ماربل و گرانیت) ارائه می کند.

تاریخچه ظروف :

  • تولید ظروف پخت و پز یکی ازکهن ترین صنایع بشری است.
  • ظروف گلی شروع تولید این صنعت به حساب می آاید. یکی از متداولترین ظروف گلی که تا چندین سال پیش هم با ما همراه بود، کوزه های گلی بودند.
  • سالها پس از کشف فلزات بوده که ظروف فلزی تولید و مرسوم گردید.
  • تا ۵۰ سال پیش ظروف مرسوم در سطح دنیا ظروف مسی،آهنی و رویی بود.

 

انواع ظروف پخت و پز :

ظروف چدن :

چُدَن به آلیاژهایی از آهن و کربن که بین درصد کربن داشته باشند.

چدن از طریق ذوب مجدد سنگ آهن به همراه آهن و فولاد قراضه بدست می‌آید.

عمر بالایی دارند.

این ظروف مناسب برای پخت طولانی‌ با دمای متوسط تا بالا هستند.

ظروف چدنی قابلیت پوشش با پوششهای سرامیکی و تفلون را دارا می باشد.

به‌طور یکسان حرارت را پخش می‌کنند و به‌دلیل مقاومت‌شان در برابر دمای بالا برای سرخ کردن، پختن یا حتی در فر قرار دادن بسیار مناسب هستند.

اکثر قابلمه‌هایی که امروزه با نام چدن در بازار به فروش می‌رسند، در واقع چدن نیستند بلکه از جنس آلومینیوم خشکند. که با دستگاه‌هایی خاص در قالب تزریق می‌شوند و روی آنها تفلون یا سرامیک می‌کشند که تشخیص این قابلمه‌های تقلبی کار سختی نیست و آنها برخلاف چدن‌های واقعی که بسیار سنگین هستند، وزن سبکی دارند

غذا را درون ظروف چدنی نگهداری نکنید

در زمان استفاده از ظروف چدنی موارد ذیل را رعایت فرمایید.

قبل از استفاده باید چند دقیقه‌ای آنها را روی حرارت بگذارید تا گرم شوند. برای آنکه از گرم‌شدن کافی ظرف مطمئن شوید، می‌توانید قطره‌ای آب داخل آن بریزید و اگر به سرعت تبخیر شد، ‌یعنی ظرف گرم شده است. درصورتی که ظروف چدنی اول گرم شوند، موادغذایی به آنها نخواهد چسبید.

در ظرف چدنی‌ای که هنوز استفاده نشده، آب به مدت طولانی نماند زیرا باعث می‌شود زنگ بزند.

برای شست‌وشوی چدن از ابر استفاده کنید زیرا سیم ظرفشویی باعث خراشیدگی و آسیب آن می‌شود

بعد از اتمام پخت، ماده‌غذایی را از درون ظروف چدنی خارج کنید تا اکسید نشود.

در ظروف چدنی فاقد روکش نباید مواد اسیدی مثل آبلیمو یا سس گوجه‌‌فرنگی ریخت.

ظروف استیل

ظروف استیل زنگ نمی‌زنند

حرارت را مستقیم انتقال می‌دهند. یعنی وقتی یک قابلمه استیل روی حرارت قرار می‌گیرد، غذا سریع در آن می‌سوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل می‌کند به‌طوری که دمای این سوی قابلمه که روی آتش قرار گرفته و آن سو که غذا درونش قرار دارد، سریع یکی می‌شود

مواد شیمیایی را به غذای شما وارد نمی‌کند.

عمر طولانی دارد، رویه آن کنده نمی‌شود و زنگ نمی‌زند.

در نسل‌های جدید ظروف استیل برای اینکه این مشکل را حل کنند از ترکیبات آلومینیوم یا مس در جدار خارجی کف ظروف استفاده کرده‌اند) توربو اینداکشن) تا مشکل انتقال حرارت حل شود.

ظروف مسی :

نباید به طور مداوم از ظروف مسی استفاده کرد

ظروف مسی حاوی قلع هستند و استفاده بی‌رویه از این ظروف سبب افزایش این ماده در مواد غذایی و آسیب رساندن به سلامت انسان می‌شود

بعضی افراد معتقد هستند استفاده از این ظرف‌ها سبب تامین مس مورد نیاز بدن می‌شود اما این تفکر اشتباه است

همچنین ممکن است حین استفاده یا بر اثر شست‌وشوی ظروف مسی، لایه قلع این‌گونه ظروف جدا شود و وارد مواد غذایی شود. اگرچه این ظروف برای هدایت گرما بسیار مناسب هستند و از زمان قدیم برای پخت و پز استفاده می‌شدند، اما در صورت تشکیل اکسید مس یا زنگ مس که ماده‌ای زردرنگ و دارای ترکیبی بسیار سمی است، استفاده از آنها به سلامت بدن آسیب می‌رساند.‌ مس قرمز به مرور زمان در مجاورت هوا اکسید می‌شود (رطوبت موجود در هوا یکی از عوامل تسریع کننده اکسید مس است) و به سبز خاکستری می‌گراید. مسی که به این رنگ درآمده، برای سلامت مضر است

 

ظروف آلومینیوم :

متداولترین ماده اولیه تولید ظروف در دنیا بوده و از نظر تکنیک تولید به دو گونه تولید می شود :

تولید ظروف به روش آهنگری ( فورجینگ ) : در این روش با استفاده ازپرس سرد و با قالبهای تناژ بالا صفحات آلومینیوم شکل می گیرد متداولترین نامی که برای این محصولات نهاده اند ، ظروف پرسی است .

این ظروف به جهت امکان تولید انبوه و نیز ضخامت کم آن که منجر به کاهش وزن مواد والیه مصرفی می شود از نظر قیمت بسیار به صرفه می باشد

تولید ظروف به روش ریخته گری : در این روش با تعبیه قالبهای فلزی ، سرامیکی و یا ماسه ای آلومینیوم مذاب در قالب ریخته شده ، پس از سرد شدن از قالب جدا شده و پلیسه گیری می شود .

ظروف تولیدی توسط ریخته گری دارای عمر به مراتب بیشتری از ظروف پرسی دارد

یکی از راههای تمایز ظروف ریخته گری با پرسی اینست که در ظروف پرسی امکان تعبیه دستگیره وجود ندارد ولی در ظروف ریخته گری دستگیره ظروف با ظروف یکپارچه می باشد

 

ظروف تفلون :

پوشش تفلون یا همان PTFE یکی از قدیمیترین پوششهای نچسب و متداول در بازار می باشد این پوشش به جهت تولید گاز PFOA و نیز گاز کادومیوم از نظر بسیاری از مراجع بهداشتی بین المللی منع مصرف گردیده است.

توصیه می کنیم که:

 دیگر به هیچ عنوان از ظروف تفلون استفاده نکنید و مهمتر این که بازسازی تفلون ظروف کمک شایانی به حفظ سلامتی شما نمی کند.

با بدنتان مهربانتر باشید

For Your Family’s Health ~

“…(conventional) Non-stick pots and pans could reach 700 degrees Fahrenheit (370oC) in 3-5 minutes, releasing number of harmful gases, including two carcinogens, two global pollutants and MFA (MonoFluoroacetic Acid), a chemical lethal to humans at low doses. Non-Stick coatings break down to a chemical warfare agent known as PFIB, and a chemical analog of the WWII nerve gas, phosgene.”

Environmental Working Group (EWG)
“…Studies indicated that PFOA can cause developmental and other adverse effects in laboratory animals. PFOA also appears to remain in the human body for a long time.”

U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

“PFOA… a likely human carcinogen”

Advisory Panel of U.S. Environmental Protection Agency (EPA)

 سرامیک : نسل نوین پوششهای نچسب می باشد که فرمول کلی آن بقرار ذیل می باشد :SiO۲ ۶۱.۲Al۲ O۳۱۹.۶Fe۲ O۳ ۷.۴MgO 1.3CaO 0.4TiO۲ ۱.۰Na۲ O 1.4K۲ O 3.7

 

آنچه که در این فرمول مهم است وجود مواد غیرشیمیایی است که حرکتی موثر در ارتقا سطح بهداشتی ظروف می باشد .

بهترین نوع ظروف آشپزخانه تا زمانی‌که کاملا سالم و بدون خراشیدگی و ساییدگی باشند.

انتقال حرارت‌شان مناسب .

این روکش نچسب، دقیقا مثل تفلون است با این تفاوت که حاوی ترکیبات مضر موجود در تفلون نیست.

روکش‌های سرامیکی در مقابل فرسایش و خوردگی، خراشیدگی و ساییدگی تا حدی مقاوم هستند اما وقتی آسیب دیدند، چون جنس زیرین آنها آلومینیوم است، احتمال آلوده و مسموم‌ شدن موادغذایی پخته شده درون آنها بالاست و باید کنار گذاشته شوند.

 

گرانیت و ماربل : گرانیت پوشش معدنی با منشاء سنگ های سخت است مزیت پوشش مرمر علاوه بر تمامی مزایای پوشش سرامیک ، مقاومت در مقابل شوکهای حرارتی است که آن را متمایز می نماید و همچنین پوشش ماربل امکان ایجاد تنوع رنگ نموده است

گرانیت به معنای واقعی نچسب می باشد و از نظر سطح بیرونی تا حدود زیاد نا یکنواخت است که خود موجب زیبایی در ظروف گردیده است.

 

نکاتی که قبل تهیه قابلمه باید بدانید

برای زندگی خودتان ارش قائل باشید و خرید قابلمه

تفلون،رویی و لعابی بصورت صد درصد اجتناب کنید

سرامیکی را چنانچه از حرارت ملایم استفاده می کنید و برای زمانهای کوتاه می خواهید .

از پخت و پز، همچنین نگهداری طولانی مدت موادغذایی بخصوص اسیدی در ظروف آلومینیومی خودداری کنید.

از ظروف مستهلک و قدیمی مسی یا آنها که پوشش شان از بین رفته برای پخت و پز و نگهداری موادغذیی استفاده نکنید.

اگر در خانه ظروف قدیمی مسی با روکش نیکل یا قلع دارید ترجیحاً برای مصارف پخت و پز از آنها استفاده نکنید.

اگر شما به نیکل حساسیت دارید در استفاده از ظروف نیکلی یا استیل که در ساختار آن نیکل بکار رفته مانند انواع قابلمه ها و کارد و چنگال استیل براق احتیاط کنید.
انواع ظروف مسی یا آلومینیومی پوشش دار کمتر شناخته شده اند در هنگام شست و شوی این ظروف برای جلوگیری از آسیب به روکش آن از اسکاچ نرم یا ابر استفاده کنید.

در استفاده از ظروف سرامیکی و لعابی بسیار دقت کنید گرچه این ظروف ایمنی بالایی دارند اما گاهی برخی از موادی که در تهیه آنها استفاده می شوند مثل کادمیوم و سرب بسیار خطرناکند. توصیه می شود برای احتیاط بیشتر تنها برای مصارف تزئینی از آنها استفاده شوند.
از ظروف سیلیکونی در دمای بالاتر از ۲۲۰ درجه سانتی گراد (۴۲۸ درجه فارنهایت) استفاده نکنید چون احتمال ذوب ترکیبات آن وجود دارد.
بهترین نوع ظرف برای انواع پخت و پز ظروف شیشه ای نشکن و ظروف سیلیکونی است بعد از آن ظروف استیل و آهنی استاندارد از ایمنی بالاتری برخوردارند. ظروف مسی، آلومینیمی و … در مراتب بعدی قرار دارند (در هنگام خرید انواع ظروف آشپزی به مشخصات محصول، علایم و نشانه های ایمنی آن و شرایط بهینه استفاده آن دقت کنید).

بهترین ظروف برای سرخ کردن غذاها

بهترین ظرف برای سرخ کردن، ظروف استیل با روکش معدنی (ماربل)  یا گرانیت  می باشند.

 

بهترین ظروف برای پخت و پز معمول

بهترین ظروف برای این منظور ظروف استیل و پیرکس هستند.

غذاهای اسیدی(مثل گوشت ،گوجه فرنگی،لو ،چغندر و …) و نمکی برای مدت طولانی در ظروف استیل نگهداری نشوند.

ظروف پیرکس از انواع بلور با نوعی عملیات حرارتی تنش ‌زدایی (دمای ۶۲۰ تا ۶۳۰ درجه سانتی‌ گراد) ‌و با افزودن نوعی ماده با نام تجاری «بوراکس» به مواد اولیه تولید می ‌شوند. طبخ غذا در ظروف پیرکس بسیار بهتر است، زیرا تقریباً تمام انواع غذاها را می ‌توان در آنها درست کرد و مواد اسیدی یا بازی، روی آنها تأثیری ندارند. باید به این نکته دقت شود که پیرکس، حرارت را به خوبی، ولی به ‌طور غیر یکنواخت منتقل می‌کند. بنابراین باید دقت کرد که این ظروف با المنت‌ های برقی و حرارت بسیار زیاد به‌ صورت مستقیم تماس نداشته باشند، بلکه در مایکروویو یا اجاق گاز به شکل غیر مستقیم حرارت ببینند و مرتب غذا را در آن هم زد تا حرارت یکنواخت منتقل شود. طبخ غذا در ظروف پیرکس بسیار بهتر است، زیرا تقریباً تمام انواع غذاها را می ‌توان در آنها درست کرد و مواد اسیدی یا بازی، روی آنها تأثیری ندارند.

 

 

اخبار مرتبط