روش تولید قاشق، چنگال، چاقوی

استیل زنگ نزن stainless steel :

استیل یک واژه عمومی است که برای آلیاژ فلزاتی که دارای ۱۰٫۵ درصد یا بیشتر کروم و ۵۰ درصد آهن می باشند بکار می رود در واقع شایسته است بجای عبارت ” استیل زنگ نرن ( stainless steel ) ” از عبارت ” استیل با مقاومت خیلی زیاد در مقابل زنگ زدن ” استفاده شود این فلز خود تیره رنگ می باشد ولی به جهت بازتاب مناسب نور درخشنده دیده می شود

چرا در ساخت قاشق و چنگال از استیل استفاده می شود ؟

این یک سوال عام است و کارشناسان به دلایل متعددی به این نتیجه رسیده اند :

استیل یکی از سطوح بهداشتی مطمئن برای تماس غذا می باشد که خیلی ساده تمیز می گردد و سطح ان فاقد خلل و فرج برای انباشتگی میکروبها می باشد

استیل از نظر زیبایی زیبا و قابل قبول عام جامعه می باشد و به جهت عدم وجود خلل و فرج به راحتی قابل شستشو و تمیز کردن می باشد

اسیدهای خوراکی موجود در مواد غذایی بر روی استیل اثری ندارد لذا استیل طعم غذا را تغییر نمی دهد

در صورت مراقبت از استیل عمر محصولات استیل بیش از ۱۰۰ سال می باشد

استیل کاملا” قابل بازیافت می باشد

چه عواملی استیل را دارای این خواص می کند

  • استیل به جهت دارا بودن میزان مناسب کروم نسبت به خوردگی و بطور عام زنگ زدگی مقاوم است .
  • در واقع ماده اصلی آلیاژ استیل که همانا آهن خالص می باشد بعنوان یک عنصر طبیعی میل زیاد به اکسیده شدن و زنگ زدن دارد و ترکیب کروم عامل اصلی افزایش مقاومت استیل نسبت به زنگ زدگی در مجاورت آب و اکسیژن می باشد.
  • افزودن نیکل به همراه کروم ، موجب افزایش مقاومت استیل به هر نوع خورندگی می شود و این علت اصلی است که هتلها و رستورانها از استیل با آلیاژ ۱۰/۱۸ استفاده می کنند که به معنای وجود ۱۸ درصدکروم و ۱۰ درصد نیکل است .

انواع استیلها :

در واقع سه دسته کلی استیل زنگ نزن وجود دارد که شامل موارد ذیل می باشد :

  1. آستنیتیک ها :
    1. این دسته استیلها به استیلهای نگیر مرسومند که دارای ۱۸ درصد کروم و ۸۵ درصد نیکل و میزان بسیار کمی کربن می باشند و برای تولید سرویسهای پذیرایی ، قاشق و چنگالها و ظروف پخت و پز و ابزار آشپزخانه مناسب بوده و مصرف می شود.درست است که این دسته استیلها نگیر هستند ولی انجام عملیات پولیش سطحی و سندبلاست می تواند به میزان کم خاصیت مغناطیسی در این استیل ایجاد کند.
  2. مارتنسیتیک ها :
    1. این دسته از استیلها برای انجام عملیات سخت کاری ایده آل هستند  میزان کروم در این استیلها ۱۷ درصد و مقدار کننرل شده ای کربن می باشد و این موضوع استیل را برای عملیاتی چون سخت کاری مثل عملیات کنچینگ  ( سرد کردن سریع در آب و روغن ) و تمپرینگ ( گرم و سرد کردن متوالی ) ایده آل هستند.
    2. این استیلها از گروه استیلهای بگیر هستند و چون قوی و سخت می باشند برای ساخت تیغه چاقوها مناسب هستند ولی شکل دادن و جوش دادن آنها بسیار دشوار می باشند.
  3. فریتیک ها :
    1. این استیلها آلیاژ کروم و آهن می باشند که میزان کروم آنها ۱۷ – ۲۷ درصد می باشد و میزان کربن آنها بسیار کم است این آلیاژ از نوع استیلها بگیر بوده برای ساختن قاشق و چنگالهای ارزان قیمت و وسایل پخت و پز بکار می روند

استیل ۱۰/۱۸ در مقابل ۰/۱۸ :

همانطور که در بالا توضیح داده شد تفاوت بسیار زیادی بین استیل ۱۰/۱۸ و استیل ۰/۱۸ می باشد .

استیل ۱۰/۱۸ متداولترین نوع استیل برای تولید قاشق و چنگال با کیفیت بالا می باشد استفاده از نیکل دراین آلیاژ ، این استیل را در مقابل خوردگی ، زنگ زدگی و نیز در خصوص استفاده های مداوم و غیر اصولی و نیزاستفاده در شرایط سخت و تنش آور مناسبتر می کند .

میزان نیکل موجود در این آلیاژ موجب می شود میزان درخشندگی این استیلها نسبت به ۰/۱۸ بیشتر باشد .

بیشتر هتلها و رستورانها به جهت طول عمر بالای این استیلها ترجیح می دهند از محصولات ۱۰/۱۸ استفاده کنند .

کترینگها و کافه تریاها بیشتر به جهت تفاوت قیمت زیاد از ۰/۱۸ استفاده می کنند

چاقوها از استیل گروه کارتنسیتیکها که ۰/۱۳ می باشند ساخته می شوند که دلیل آن صرفا” سختی بیشتر این استیلها است و بدیهی است این محصولات نیاز به دقت و مراقبت بیشتری دارند تا دچار زنگ زدگی نشوندبرای مثال شستن تعداد زیاد چاقو در ماشین ظرفشویی تواما” باعث ایجاد واکنش بین مایع تمیز کننده و استیل در حضور آب میشود که این موجب ایجاد لخته قهوه ای روی چاقو می شود و همچنین عدم خشک کردن چاقوها پس از شستشو ، موجب ایجاد خوردگی در چاقوها می شود .برای حل این موضوع ما تلاش بسیار کردیم تا بتوانیم چاقوها را از استیل ۱۰/۱۸ بسازیم ولی متاسفانه این استیل سختی کافی ندارد و چاقو خیلی سریع تیزی خود را از دست می دهد و باعث ایجاد خراش روی بشقاب می شود .

انواع چاقو :

به طور کلی دو گروه متفاوت چاقو وجود دارد :

دسته توپر ( S/S ) :

تیغه و بدنه این نوع از چاقوها یک تکه بوده و دسته چاقوها توپر می باشد در پاره ای مواقع این مدل چاقوها از دو قسمت دسته و تیغه ساخته می شوند و دسته توپر به تیغه جوش داده میشود  بیشتر تولید کنندگان به جهت سهولت در ساخت و ارزانتر بودن آن از این روش تولید استفاده می کنند.

شرکت سولا تمامی جاقوهای توپر خود را بدلیل مقاومت و زیبایی بیشتر  با روش یکپارچه تولید می کند .

دسته توخالی ( H/H ) :

چاقوهای دسته تو خالی از سه قسمت مجزا ساخته می شوند دو قطعه گرد به هم جوش داده شده که دسته توخالی را می سازد که تیغه در آن فیکس می شود

از این متد برای ساخت مدلهای کلاسیک  استفاده می شود و بدیهی است که از مدل توپر سبکتر می باشند ولی به جهت فرآیند تولید آن از نظر قیمت گرانتر می باشند .

فرآیند تولید قاشق چنگالها :

به صورت کلی دو راه برای تولیدمحصولات کاتلری ( پذیرایی ) وجود دارد :

دایکات ( برش قالب) این روش برای تولید با اندازه کمتر از ۶ میلی متر

آهنگری : این روش برای تولید با اندازه بیشتر از ۶ میلیمتر استفاده می شود .

دایکات :

ساخت چنگال :

عکسهای ذیل روند و فرآیند تولید یک چنگال را از طریق دایکات نشان می دهد :

  • جدا کردن :
    • در اولین گام یک قطعه خام از ورق استیل جدا می شود
  • رولینگ :
    • سر قطعه جدا شده غلطک سرد می شود تا ضخامت قسمت بالایی چنگال  به ضخامت مناسب برسد
  • فرم دهی دسته :
    • دسته چنگال در زیر قالب فرم می گیرد
  • تراشیدن سر :
    • قسمت بالایی چنگال به اندازه اصلی در مب آبد که اصطلاحا” تراشیدن یا پیرایش گفته می شود
  • در آورن دندانه ها :
    • دندانه های چنگال با روش ماتینگ در می آید
  • سنگزنی :
    • با روش سنگزنی کلیه براده ها گرفته شده و گوشه های تیز و برآمده اصلاح می شود
  • نهایی کردن سر :
    • در این مرحله سر چنگال به شکل نهایی در می آید
  • پولیش کردن :
    • اکنون چنگال تولیدی جهت صیقل دادن ابتدا به با برس سیزال و سپس با پولیش پارچه ای براق شده و صیقل داده می شود.

فرآیند تولید قاشق :

عکسهای ذیل روند و فرآیند تولید یک قاشق  را از طریق دایکات نشان می دهد :

  • جدا کردن :
    • در اولین گام یک قطعه خام از ورق استیل جدا می شود
  • رولینگ :
    • سر قطعه جدا شده غلطک سرد می شود تا ضخامت قسمت بالایی قاشق  به ضخامت مناسب برسد
  • فرم دهی دسته :
    • دسته قاشق در زیر قالب فرم می گیرد
  • تراشیدن سر :
    • قسمت بالایی قاشق به اندازه اصلی در می آبد که اصطلاحا” تراشیدن یا پیرایش گفته می شود
  • سنگزنی :
    • با روش سنگزنی کلیه براده ها گرفته شده و گوشه های تیز و برآمده اصلاح می شود
  • پولیش کردن :
    • اکنون قاشق تولیدی جهت صیقل دادن ابتدا به با برس سیزال و سپس با چرخ پارچه ای براق شده و صیقل داده می شود.

فرآیند تولید چاقوی توپر :

عکسهای ذیل روند و فرآیند تولید یک جاقوی توپر  را نشان می دهد :

جدا کردن :

    • در اولین گام یک قطعه خام از ورق استیل جدا می شود
  1. فرم دهی گرم :
    • قطعه برش خورده گرم شده و با استفاده از پرس هیدرولیک شکل دهی می شود
  2. رولینگ :
    • سر قطعه جدا شده غلطک سرد می شود تا ضخامت قسمت بالایی چاقو  به ضخامت مناسب برسد

۴و۵ – فرم دهی دسته  و تیغه :

  • دسته و تیغه به اندازه واقعی بریده می شود .

۶ –حرارت درمانی :

  • در این مرحله سخت کاری روی چاقو انجام می شود
  • سنگزنی :
  • کلیه براده ها گرفته شده و گوشه های تیز و برآمده اصلاح می شود و نیز دندانه های چاقو ساخته می شود
  • پولیش کردن :
  • اکنون چنگال تولیدی جهت صیقل دادن ابتدا به با برس سیزال و سپس با چرخ پارچه ای براق شده و صیقل داده می شود.

 

 

ساخت قاشق چنگال به روش آهنگری :

در این روش استیل حرارت داده می شود تا قرمز شود ، مقاومت استیل داغ شده کم شده و اماده شکل پذیری از طریق آهنگری میشود مراحل دیگر اعم از فرم دادن ، سنگزنی و پولیشینگ مانند روش قبل می باشد

عوامل تعیین کننده قیمت در قاشق و چنگال :

نوع استیل :

  • قیمت استیل ۱۰/۱۸ از ۰/۱۸ به مراتب بالاتر است

ضخامت :

  • ضخامت بیشتر به معنای وزن بیشتر بوده و در قیمت نهایی تاثیر مستقیم دارد.

پولیشینگ :

  • صیقل دادن بیشتر و بهتر ، قیمت را بالاترمی برد . همه طرحهای سولا صیقلی مانند آینه دارند باید در نظر داشت که صیقل متوسط قیمت را کاهش می دهد.

مواد هدر رفته :

  • تولید محصولات با دسته های بلندتر و یا ضخیم تر مواد بیشتری مصرف می کنند که منجر به افزایش قیمت آن می شود.

 

روکشهای رنگی برای کارد و چنگال :

پوششهای تیتانیوم یک روش ایجاد روکش روی استیل بر مبنای رسوب فیزیکی بخار است که به آن PVD گویند که منجر به ایجاد پوشش فلزی در محیط خلاء می شود .بخارات یونیزه در یک فعل و انفعال شیمیایی بصورت یک فیلم نازک روی استیل می نشیند و رنگ آن نیز محصول ترکیبات شیمیایی مختلف می باشد.

رنگهای قابل عرضه :

طلایی :

که بصورت آینه ای و مات قابل عرضه می باشد

مسی :

که بصورت آینه ای و مات قابل عرضه می باشد

مشکی :

که بصورت آینه ای و مات قابل عرضه می باشد

رنگین کمان :

که بصورت آینه ای و مات قابل عرضه می باشد

 

 

فواید کارد و چنگال با پوشش PVD :

  • سطح بسیار سخت :
    • تمام انواع استیلها دارای سختی ۳۵۰ تا ۴۰۰ می باند ولی پوششها باعث ارتقای سختی تا سطح ۲۵۰۰ الی ۳۰۰۰ می گردد
  • غیر قابل نفوذ بودن نور ماوراء بنفش :
    • تا سطح ۲۴۰۰ ساعت
  • کاملا” بهداشتی و قابل شست و شوی

 

اخبار مرتبط